Happening right now: de Bitte ein Biet, een saison met rogge en rode biet. Schoon.
U ziet twee glazen vloeibare mango.
Opnieuw gebrouwen: de Troebel in Paradise, mijn Vermont-style ipa. Op aanraden van collega-brouwers heb ik ‘em wat herwerkt: iets bitterder, en met nog meer citra, amarillo en simcoe als aromahop. In combinatie met de gist levert dat een soort fruitmand in de neus op waar een gemiddelde supermarkt niet aan kan tippen. Addictive stuff.
Springtime, so it seems
Hier is ie dan, de Gosebekistan: mijn gose met sumac en granaatappel. Zuur, fruit, zout. C’est l’heure de l’apéro.
No kiwi was harmed in the making of this beer.
Back by my own demand: de Kiwi Tripel, een Belgische Tripel met Nieuw-Zeelandse hoppen: Wakatu voor de bitterheid en Nelson Sauvin voor het aroma en de smaak. Een bommetje van 9%.
Cheers, down under.
Say what?
Na twee maand wachten is hij af: de Bananamarenko. Een imperial weizenstout van 12% alcohol. Zwart als de nacht, zacht als fluweel. Weizengist voor de banaantjes, maple syrup en lactose voor de suikers, getoaste kokosschilfers voor de whatever. Need more? Got more: bij het bottelen ging er 20 cl rum bij, geïnfuseerd met gedroogde banaan. En dan opnieuw maple syrup als bottelsuiker. Het resultaat is een soort vloeibare bananapancake, besmeerd met Nutella en maple syrup. Op een bedje van alcohol.
Ik zoek de overtreffende trap van grelligst. Iemand suggesties?
Duizend bommen en granaatappels
Bijna in de fles: de Gosebekistan, een gose waarvoor ik de mosterd (of in dit geval het fruit en de kruiden) in het Midden-Oosten heb gehaald: samen met het basisbier gingen namelijk versgeperst granaatappelsap en sumac mee in de vergistingstank.
Verklarende woordenlijst:
– gose: de enige zoute bierstijl ter wereld. Ook typisch: de licht zure smaak, en het gebruik van koriander.
– sumac: een oosters kruid dat frisse, zure tonen combineert met een lichte spiciness.
– gosebekistan: flauwe woordspeling op alle staten die op -stan eindigen.
Na zdorovje!
Geproefd: de Little Fluffy Clouds
Midden oktober brouwde ik als test een mini-ipa: tijdens het koken van de Milka (mijn ipa met lactose en aardbei) stal ik 4 liter uit de kookketel, lengde die aan met 4 liter water, en propte het brouwsel tjokvol Citra en Amarillo. Apart laten vergisten met een neutrale giststam en de Little Fluffy Clouds was geboren, een session ipa van amper 3% alcohol. De laatste fles staat te wachten op een gelukkige, de voorlaatste leverde deze proefnotities op.
Uitzicht: heel erg bleek, maar dat valt te verwachten: zo weinig mout kan niet anders dan een bijna doorzichtig bier opleveren. Lichtjes troebel, en een mooie schuimkraag.
Geur: superheldere neus van citrus (zeste van pompelmoes), passievrucht en gras. Hop, hop, hop.
Smaak: verrassend volmondig, dit biertje. De vlakte van de beperkte hoeveelheid alcohol ruimt heel snel baan voor de stevige bitterheid, die lang aanhoudt. De hoppen leveren ook smaak: zeste, citrus, groen gras… Ze zijn allemaal in da house. Bovendien zorgen de tarwe, zowel in gemoute als ongemoute vorm, en de haver toch nog voor een fijne moutsmaak. Beperkt, maar dat kan niet anders, voor amper 3%.
Misschien iets te bitter, maar verder is deze sidekick best geslaagd. Volgende zomer volgt zeker een tweede versie. Want zeg nu zelf: niks leuker dan meer dan één Little Fluffy Cloud te zien verdwijnen aan de horizon.
De vooruitzichten? Troebel.
Gebotteld, gelabeld en bijna op: de Troebel in Paradise, een east coast ipa van 6,5%. Troebel dankzij de haver- en tarwevlokken, een paradijs dankzij de royale hoeveelheid Simcoe en Amarillo. Dubbel gedryhopped. De appel 2.0, zeg maar.
Beautiful freak
Gebotteld, gelabeld, en wel: hier is de Milka. Een ipa van 8% alcohol, met toegevoegde lactose. Daarna gelagerd op aardbeien, en gedryhopped met Citra en Mosaic. Een kruising tussen een milkshake en een bier. Hardcore, maar dan sweet & soft.
En ja, da’s hop met een uier eronder.
Geproefd: de Herbie goes Bananas
Tijdens onze laatste beer&foodpairing, met als Thema Antwerpen, stond er saltimbocca op het menu: kalfsvlees in gedroogde ham (Filet d’Anvers in ons geval) met salie. Omdat we niet meteen het juiste Antwerpse bier vonden om erbij te serveren, brouwde ik er zelf eentje: een saison met citra en vier kruiden. Hier is de Herbie goes Bananas…
Uitzicht: mooi blond, iets donkerder dan stro. De combinatie van 50% pilsmout en 50% pale mout levert een mooi kleurtje op. Stevige kraag. En een etiket waar je gerust een tijdje naar kan staren.
Geur: superfrisse citrustonen, die plaats maken voor de kruiden, zeker als het bier wat warmer wordt. De kruiden zijn niet meteen herkenbaar, op de salie na. Daar ben ik best blij mee: ’t is een bier, en geen bouquet garni.
Smaak: Herbie geeft meteen stevig gas, met best wat bitterheid, die gelukkig niet te agressief overkomt: het frisse karakter van de hop (citra, in overvloed) zit daar zeker voor iets tussen. Dan komt de salie, die toch wel een speciale touch aan dit bier geeft. De andere kruiden (rozemarijn, peterselie, citroentijm) zitten verstopt, al denk ik dat de citroentijm de citra mee versterkt en omgekeerd. Het bier is ver uitgegist en dus superdroog, maar de bitterheid zet zich niet door. Stevig gistje, die saisongist van Mangrove Jacks.
Al bij al een geslaagde combinatie van hop, kruiden en gist. Dringend tijd dus om nog eens saltimbocca te maken. Cheers!